Handdoek Gewicht Gids: hoe kies je nou de perfecte handdoek?

  • Geplaatst op
  • Door Chantal
Handdoek Gewicht Gids: hoe kies je nou de perfecte handdoek?

Het kiezen van een handdoek op basis van alleen aanraking of zachtheid kan misleidend zijn. De meeste handdoeken zijn gemaakt met extra wasverzachters, waardoor ze er pluizig en luxueus uitzien in winkels⁠.  Deze wasverzachters wassen er snel af, waardoor je een grove en ruwe handdoek overhoudt.

Eén van de geheimen van de duurzaamheid en lange levensduur van een handdoek is het dubbele stiksel aan de zomen langs alle randen om toekomstige rafels te verminderen. Meestal kun je zien of een handdoek goed is gemaakt door hem aan te raken, maar dat is misschien geen optie als je online winkelt.

De op één na beste indicatie voor de lange levensduur van een handdoek is het gewicht. Over het algemeen geeft het gewicht van een handdoek aan waar de handdoek van is gemaakt en hoe deze is vervaardigd. Hoe zwaarder een handdoek is, hoe hoger de kwaliteit en hoe meer absorberend deze zal zijn. Afhankelijk van waar je de handdoek voor wilt gebruiken, is de zwaarste optie misschien niet de beste keuze.

Of je nu een interieurstylist bent die de perfecte handdoek probeert te vinden om bezoekers te verrassen of een horecamanager die op zoek is naar de stevigste hotelhanddoeken om groot in te kopen; gebruik deze gids voor handdoekgewicht om het zoeken naar handdoeken te vereenvoudigen.

Hoe kies je de perfecte handdoek?

Als je constant nieuwe handdoeken moet kopen omdat de oude geen dag op het strand konden overleven zonder te rafelen of verstijven, dan koop je waarschijnlijk handdoeken van lage kwaliteit. De echte test van de kwaliteit van een handdoek is het gewicht. Dit komt door de vele factoren die bijdragen aan het gewicht, zoals het materiaal waarvan het is gemaakt, hoe het is gestikt en het aantal draden. Om je te helpen bij het kiezen van de perfecte handdoek, bespreken we al deze aspecten en hoe je voor je perfecte handdoek zorgt als je hem eenmaal hebt gevonden.

Gewicht

Het gewicht van een handdoek wordt gemeten met behulp van het gram per vierkante meter (GSM)-systeem, dat de dichtheid van de handdoek berekent. Een lagere GSM van 300 tot 400 betekent dat de handdoek licht en dun is, terwijl een hogere GSM van 450 tot 900 een zwaardere, dikkere handdoek betreft. Als algemene regel geldt dat een hogere GSM een meer absorberende handdoek maakt.

Als een handdoek minder dan 400 GSM weegt, is hij extreem dun. Dergelijke lichtgewicht handdoeken zijn geweldig voor een snelle tocht naar het meer of voor het opbergen in gevulde sporttassen. Voor het volwaardig gebruik als handdoek of gastendoek, kun je het beste een handdoek nemen van minimaal 400 GSM. Voor een zwaardere klus, zoals een badhanddoek, wil je een handdoek met een hogere GSM van 500 of meer.

Hier is een overzicht van de belangrijkste categorieën handdoekgewichten en waarvoor ze het best kunnen worden gebruikt:

  • 300 GSM tot 400 GSM: omdat deze handdoeken het lichtst zijn, drogen ze het snelst na gebruik. Het sneldrogende karakter van deze handdoeken maakt ze perfect voor op reis of wanneer je geen natte handdoek in je tas wilt stoppen.
  • 400 GSM tot 620 GSM: handdoeken in deze middelzware categorie dienen als grote badhanddoeken of gastendoekjes. Naarmate handdoeken het hogere einde van het middenbereik naderen, worden ze steeds meer absorberend en dikker.
  • 620 GSM tot 900 GSM: Handdoeken die binnen het hoogste niveau van GSM vallen met 620 tot 900, worden beschouwd als het premium luxegewicht. Deze handdoeken zijn het dikst en meest absorberend. Deze hebben de hoogste dichtheid die je kunt vinden.

Materiaal

Als je er zeker van wilt zijn dat je handdoek na de eerste wasbeurt zijn zachtheid niet verliest, is het materiaal de belangrijkste factor om te overwegen. Zorg ervoor dat je het etiket van een handdoek controleert voordat je het koopt om te bevestigen dat het van 100% katoen is gemaakt. Katoen is het favoriete handdoekmateriaal vanwege het natuurlijke vermogen van katoenvezels om water aan te trekken en bijna 25 keer het eigen gewicht aan vloeistof op te nemen.

Polyester wordt af en toe gebruikt om handdoeken te maken, maar is geen absorberend of zacht materiaal. Polyester droogt snel, dus het kan handig zijn in de keuken of in de sportschool. Verder wil je echter niet veel polyester handdoeken kopen.

Hoewel de meeste handdoeken van katoen zijn gemaakt, is de textuur en het uiterlijk van de handdoek afhankelijk van het soort katoen. Hier zijn de belangrijkste soorten katoen die worden gebruikt om handdoeken te produceren en wat ze uniek maakt:

  • Egyptisch katoen: Egyptisch katoen heeft vezels die fijner, langer en poreuzer zijn dan gewone katoenvezels. Deze eigenschappen maken Egyptisch katoen meer absorberend, compacter, sterker en beter in staat om vocht vast te houden dan andere soorten katoen.
  • Turks katoen: net als Egyptisch katoen heeft Turks katoen extra lange vezels die de luxe, het absorptievermogen en de duurzaamheid vergroten. Hoewel het iets minder absorberend is dan Egyptisch katoen, is Turks katoen nog steeds een premium product dat veel slijtage kan doorstaan ​​en zijn zachtheid behoudt.
  • Supima-katoen: supima-katoen, ook wel Pima-katoen genoemd, wordt geprezen als het kasjmier van katoen. Pima-katoen heeft extra lange vezels waardoor het een zacht, sterk en absorberend handdoekmateriaal is. De duurzaamheid maakt het des te waardevoller omdat het niet snel verslijt.
  • Biologisch katoen: om als biologisch materiaal te worden gecertificeerd, moet biologisch katoen voldoen aan de Global Organic Textile Standard (GOTS). Dit betekent dat handdoeken gemaakt van biologisch katoen vrij zijn van giftige pesticiden, herbiciden en meststoffen. Daarnaast biedt biologisch katoen dezelfde eigenschappen als gewoon katoen.
  • Bamboe: bamboe wordt vaak vermengd met katoen of andere materialen en is een extreem zachte, hoogwaardige, natuurlijke en milieuvriendelijke vezel. Het absorbeert goed en droogt snel - twee van de beste eigenschappen voor een handdoek. Bamboe heeft ook antibacteriële eigenschappen, wat betekent dat het bestand is tegen ziektekiemen, schimmels en meeldauw.

Thread Count

Als je eenmaal hebt besloten welk type handdoekmateriaal voor jou geschikt is op basis van je gebruik en budget, is het tijd om de ‘thread count’ en de stijl te verkennen. Thread count is de term die verwijst naar het aantal draden dat een handdoek bevat, zowel horizontaal als verticaal, per vierkante inch materiaal. Een hogere draadtelling betekent dat een handdoek meer ondersteunende vezels heeft, waardoor deze zachter en duurzamer is dan handdoeken met een lagere draadtelling.

Het aantal draden is belangrijk omdat het aantal en de lengte van de lussen die een handdoek bevat de kwaliteit van de handdoek bepaalt. Dichtere lussen geven aan dat de handdoek is gemaakt van dikke, dicht opeengepakte lussen, die hem meer absorberend maken dan handdoeken met lossere stiksels.

Thread count is niet zo eenvoudig als het lijkt, omdat het kan worden beïnvloed door de manier waarop het materiaal werd vervaardigd toen de handdoek werd gemaakt. Handdoeken van Egyptisch katoen hebben bijvoorbeeld extra lange draden die automatisch het absorptievermogen van een handdoek verhogen zonder dat er een duizelingwekkend aantal steken nodig is. Om deze reden is het belangrijk om na te denken over zowel het aantal draden als de stiktechniek en het materiaal bij het kopen van handdoeken.

Hier zijn enkele draadstijlen waarmee je rekening moet houden voordat je een handdoek kiest:

  • Gekamd: wanneer katoenproducten als gekamd worden beschouwd, betekent dit dat hun vezels zijn gekamd om korte of ongewenste draden te verwijderen, zodat alleen de lange en sterke katoenen draden overblijven. Deze techniek resulteert in zachte, duurzame handdoeken en voorkomt ophoping.
  • Ringspun: met zowel korte als lange vezels, gebruiken ringgesponnen handdoeken strak gedraaide vezels om een ​​gladder en sterker garen te produceren. Door alle draden in het proces op te nemen, worden ringgesponnen handdoeken zachter en luxueuzer dan de meeste soorten handdoeken.
  • Microvezel: microvezelhanddoeken zijn gemaakt van vezels die aan hun uiteinden zijn gespleten, waardoor ze des te meer absorberend zijn. Deze superfijne vezels maken microvezeldoeken glad, zacht, sterk en gaan langer mee in vergelijking met andere soorten handdoeken.
  • Badstof: in tegenstelling tot microvezel bestaat badstof uit dikke, ongesneden lussen van materiaal. De grote lussen geven badstof een groter oppervlak, waardoor het absorptievermogen toeneemt. Badstof handdoeken van katoen zijn bijzonder absorberend en zacht.

Je handdoeken verzorgen

Je kunt een handdoek kopen van het stevigste materiaal met de hoogst mogelijke draaddichtheid, maar als je echt wilt dat je handdoek lang meegaat, moet je er goed voor zorgen. Door je handdoek goed te verzorgen, behoudt deze zijn zachtheid en absorptievermogen en verleng je de algehele levensduur. Om ervoor te zorgen dat je handdoek lang meegaat, kun je onze tips voor handdoekverzorging volgen:

  • Goed wassen: was je handdoeken altijd voor het eerste gebruik. Zorg er bij iedere wasbeurt voor dat je de kleuren scheidt. Was de handdoeken op een zachte cyclus en zonder al te veel wasmiddel, zodat je niet eindigt met harde en ruwe handdoeken.
  • Stop met verzachten: vermijd wasverzachters wanneer je je handdoeken wast om hun vezels te beschermen tegen beschadiging. Wasverzachter kan de vezels van handdoeken verzwakken, waardoor ze voortijdig hun absorptievermogen verliezen. Vooral vloeibare wasverzachter kan het absorptievermogen van je handdoeken verminderen, omdat ze ophoping op het oppervlak veroorzaken.
  • Goed schudden: schud, nadat je je handdoeken uit de wasmachine hebt gehaald, de handdoeken zo snel mogelijk om ze weer op te pluizen. Door de individueel gestikte lussen van de handdoek op deze manier los te maken, blijft het absorptievermogen van de stof behouden. Zodra je handdoeken uit de droger komen, schud je ze nog een keer om ze weer op te pluizen.
  • Droog zacht: probeer een lage temperatuur te gebruiken bij het drogen van je handdoeken, zodat hun zachtheid intact blijft. Zorg ervoor dat je handdoeken droog zijn voordat je ze uit de droger haalt, zodat je geen vochtige handdoeken krijgt. Overgebleven vocht op handdoeken kan snel veranderen in meeldauw. Wees net zo voorzichtig om je handdoeken niet te droog te maken, want dat kan de vezels doorbranden.
  • Veilig opbergen: nadat je klaar bent met het wassen, drogen en vouwen van je handdoeken, bewaar je ze in een koele, droge en goed geventileerde ruimte.
  • Vermijd huidverzorgingsproducten: zorg ervoor dat je handdoeken geen huidverzorgingsproducten aanraken, zodat je de kans op vlekken of bleken verkleint. Als het niet mogelijk is om te voorkomen dat je handdoeken in contact komen met dergelijke producten, overweeg dan om bleekbestendige handdoeken aan te schaffen.

iDEAL Maestro Klarna Pay Later Paysafecard American Express KBC Giropay Gift card MasterCard Visa Bancontact
Mijn account
Log in of maak een account aan.
Registreren
Wachtwoord vergeten?
Taal & Valuta
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Zoeken
Zoekresultaten
Geen producten gevonden...
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »